Beduidend minder merels geteld tijdens Nationale Tuinvogeltelling

Foto: Malene Thyssen, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Tijdens de nationale vogeltelling zijn dit jaar veel minder merels geteld dan in andere jaren. Daardoor is de merel zelfs uit de top drie van meest getelde vogels verdwenen. De mus staat zoals gewoonlijk op één, de koolmees op twee en de pimpelmees op drie. Meer dan vijftigduizend mensen telden dit weekend in hun eigen tuin het aantal vogels. Het was de vijftiende Nationale Tuinvogeltelling, een evenement dat wordt georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek. Gemiddeld werd in elke tuin anderhalve merel geteld, terwijl het aantal merels in voorgaande jaren boven de twee lag. Een belangrijke oorzaak voor de achteruitgang van de merel is mogelijk het voor de soort dodelijke usutuvirus. Vooral in Oost-Nederland waren merels de afgelopen jaren het slachtoffer van dit virus. De huismus is net als voorgaande jaren veruit de meest getelde vogelsoort in onze tuinen. Dat komt ook omdat de musjes veelal in groepjes (van gemiddeld zo’n acht vogels) bij elkaar zitten. De mensen die meedoen met de vogeltelling, kunnen nog tot morgen 12 uur hun resultaten insturen. De voorlopige top tien ziet er zo uit, met tussen haakjes de plek in de ranglijst van vorig jaar: 1. Huismus (1) 2. Koolmees (2) 3. Pimpelmees (5) 4. Kauw (4) 5. Merel (3) 6. Vink (6) 7. Turkse tortel (7) 8. Houtduif (8) 9. Ekster (11) 10. Roodborst (10).

Lees ook:Huismus winnaar Tuinvogeltelling 2012
Lees ook:Huismus opnieuw meest getelde tuinvogel
Lees ook:Tuinvogeltelling is goed voor een record
Lees ook:Huismus meest getelde tuinvogel
Lees ook:Huismus wederom het vaakst geteld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.