Eerste adders gesignaleerd in Nederlandse natuurgebieden

In mijn onderzoeksgebied NP De Meinweg is het nog niet zover, maar op sommige plekken elders in het land zijn de eerste adders alweer tevoorschijn gekomen. In Kroondomein Het Loo en Drenthe zijn eerder deze week bijvoorbeeld al een paar dieren gevonden. Hopelijk komen ze ook in Limburg snel weer uit hun winterrust. In tegenstelling tot de voorgaande jaren, toen ook adders werden gezien in ongebruikelijke maanden als december en februari, hebben de adders zich deze winter gedragen zoals dat volgens de boekjes gebruikelijk is. Uiteindelijk is dat vermoedelijk ook beter voor hun overlevingskansen. Door op warmere winterdagen naar buiten te komen, verspillen de slangen namelijk kostbare energie die ze, door het geringe voedselaanbod in de koudere maanden, niet op korte termijn weer kunnen aanvullen.

Lees ook:Addergebroed komt tevoorschijn
Lees ook:Fraaie lentedag lokt eerste adder naar buiten
Lees ook:Eerste adders uit hun winterverblijven
Lees ook:Late adderwaarnemingen door zacht novemberweer
Lees ook:Kat vindt baasje terug na lange zwerftocht door Frankrijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.