Verenigde Staten openen deur voor olifantenjagers

De Verenigde Staten zijn stilletjes bezig de deur open te zetten voor olifantenjagers door het hun mogelijk te maken slagtanden of andere delen van het dier mee te nemen als trofee. Opmerkelijk, zeker gezien de opmerkingen van president Donald Trump die deze praktijken heeft weggezet als horror shows. Binnenlandse Zaken is van plan om anders te gaan kijken naar vergunningsaanvragen voor de import van delen van geschoten groot wild. De bestaande, zeer uitgebreide regelgeving over Afrikaanse olifanten zou daarbij worden ingetrokken. Deze politieke maatregel, uiteengezet in een memo van 1 maart, betekent dat een aantal in Zimbabwe afgeschoten dieren de Verenigde Staten in mag. De verzoeken zullen wel individueel worden beoordeeld. De Fish and Wildlife Service besloot in november om het meenemen van sommige jachttrofeeën toe te staan. De dienst gaf als argument dat het doden van olifanten ‘het voortbestaan van de soort zou verbeteren’, onder meer omdat jagers veel geld willen betalen voor hun hobby. Idealiter vloeit dat geld terug naar natuurbescherming en lokale gemeenschappen, maar in de praktijk is dat lang niet altijd het geval. Toch spreken veel Democraten en Republikeinen schande van de nieuwe voornemens. Zelfs Trump, wiens oudste zoons graag met scherp schieten op Afrikaans grootwild, neemt (hoogstwaarschijnlijk dus tevergeefs) afstand van de voorgestelde nieuwe wetgeving.

Lees ook:VS staat jachttrofeeën van olifanten uit Zimbabwe en Zambia weer toe
Lees ook:Trump schort invoer van olifantentrofeeën uit Zambia en Zimbabwe op
Lees ook:Ophef over jachtfoto’s Hristo Stoichkov
Lees ook:Binnenlandse ivoorhandel in Thailand verboden
Lees ook:Ecologen willen beschermde status voor Mexicaanse grijze wolven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.