Rechtbank Utrecht verbiedt vergassen van ganzen

De rechtbank Utrecht heeft het vergassen van grauwe ganzen, Canadese ganzen en verwilderde gedomesticeerde ganzen verboden. De provincie Utrecht had hiervoor aan de Faunabeheereenheid toestemming verleend tot en met augustus 2019. De Faunabescherming heeft tegen deze ontheffing beroep aangetekend, onder meer omdat de bestrijdingsmethode onvoldoende onderbouwd zou zijn. Er is geen bewijs dat het vergassen van jaarlijks duizenden ganzen de populatie in de provincie kan verkleinen en ook niet dat de door boeren geclaimde landbouwschade daardoor sterk afneemt. Ganzen kunnen volgens de Faunabescherming gericht verjaagd worden van akkers, zonder dat daar duizenden vogels voor hoeven te sterven. De Raad van State volgde de redenering van de Faunabescherming vorig jaar al. Nieuwe argumenten om toch weer ganzen te mogen doden, zijn met de uitspraak van vandaag door de rechtbank ongegrond verklaard. Voor het vergassen van ganzen in de rui worden de vogels uren lang opgedreven. Totdat ze met honderden tegelijk de vergassingscontainer worden ingejaagd. Veel van de ganzen zijn jongen die nog bij hun ouders verblijven. Vergassen is in zo’n geval tamelijk zinloos, vooral omdat veel van deze jongen de eerste winter sowieso niet overleven. De Faunabescherming verwacht dat de uitspraak van de rechtbank van vandaag gevolgen zal hebben voor andere provincies, waarin soortgelijke ontheffingen zijn verleend.

Lees ook:Provincie Utrecht mag nijlganzen laten vergassen
Lees ook:Vergassen Schipholganzen voorlopig uitgesteld
Lees ook:Overijssel mag voorlopig geen ganzen bejagen
Lees ook:Al veel ganzen afgemaakt op Schiphol
Lees ook:Jacht op ganzen rond Schiphol eenmalig toegestaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.