Braziliaanse rechter keurt omstreden kapwet Amazone goed

Foto: Neil Palmer/CIAT, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0

Het Braziliaanse hooggerechtshof heeft een wetswijziging goedgekeurd die amnestie verleent aan landbezitters die vóór 2008 illegaal bomen hebben gekapt in het Amazonewoud. De uitspraak betekent een grote tegenslag voor milieubeschermers. Die vrezen dat nu de weg is vrijgemaakt voor grootschalig kappen in het Amazonegebied. De wetswijziging, die in 2012 door het parlement werd aangenomen, verlicht de verplichting voor boeren om minimaal twintig procent van hun land bebost te houden. Ook hoeven landeigenaren die illegaal hebben gekapt hun boetes niet meer te betalen. Daarnaast hoeven ze minder bomen terug te planten. In totaal 290.000 vierkante kilometer illegaal gekapt oerwoud hoeft dus niet meer te worden hersteld. “Deze maatregel beloont degene die ontbost heeft, degene die dus de wet heeft overtreden”, aldus Nurit Bensuan van het Instituto Socioambiental, een Braziliaanse organisatie die zich inzet voor het behoud van het regenwoud.

Lees ook:Tempo ontbossing Braziliaans Amazonewoud toegenomen
Lees ook:Weer minder regenwoud gesneuveld in Brazilië
Lees ook:Meer bos in Nederland
Lees ook:Minder regenwoud gekapt in Braziliaans Amazonegebied
Lees ook:Minder regenwoud gekapt in Braziliaans Amazonegebied

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.