Verslag van recordbrekend vogeljaar

De jonge Nederlandse vogelaar Arjan Dwarshuis trok in 2016 de wereld rond om zoveel mogelijk vogelsoorten in één jaar te spotten. In vogelaarskringen wordt zo’n ambitieuze missie een big year genoemd. Het doel van Dwarshuis: het record van Noah Strycker breken. Geen sinecure, want deze Amerikaan wist in 2015 maar liefst 6042 van de naar schatting 10.400 bestaande vogelsoorten waar te nemen. Dwarshuis bezocht ruim veertig landen om zijn doel te halen, een reis die hem naar de hoogste bergketens, heetste woestijnen en meest afgelegen tropische regenwouden op aarde bracht. De Nederlander slaagde uiteindelijk glansvol in zijn missie: de teller stokte namelijk pas bij 6852 soorten, een flinke verbetering van het door Strycker gevestigde record. Arjan’s Big Year is het visuele verslag van de door een voorliefde voor en oprechte interesse in vogels gedreven queeste van Arjan Dwarshuis. Wat kun je verwachten? Een film vol kleurrijke vogels en fraaie landschappen, waarbij de drijfveren en belevenissen van Dwarshuis centraal staan. Daarnaast heeft de documentaire ook aandacht voor de precaire situatie waarin veel wilde vogels anno 2018 verkeren. Met name habitatvernietiging heeft voor veel soorten desastreuze gevolgen. Gelukkig heeft de film ook oog voor de mensen die hier iets tegen doen en brengt Arjan’s Big Year ook een aantal succesvolle beschermingsprogramma’s in beeld. Op Cinemagazine.nl vind je een uitgebreidere recensie van Arjan’s Big Year.

Lees ook:Nederlander Arjan Dwarshuis verbreekt record vogelsoorten kijken
Lees ook:29-jarige vogelaar vestigt nieuw wereldrecord
Lees ook:Honderden nieuwe vogelsoorten in kaart gebracht
Lees ook:192 vogelsoorten wellicht voor 2020 uitgestorven
Lees ook:Kemphaan laat Nederland steeds vaker links liggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.