Hazelwormenonderzoek Meinweg bij Vroege Vogels

De daadwerkelijke opnames liggen al een paar weken achter ons, maar morgen za het item over ons hazelwormenonderzoek in Nationaal Park De Meinweg in de tv-uitzending van Vroege Vogels te zien zijn. De opzet van het onderzoek in een notendop: op een oude, verruigde akker hebben we een honderdtal metalen platen uitgelegd die als schuilplek moeten dienen voor hazelwormen en slangen. Vooral wat betreft de hazelworm, toch een schuw en mysterieus dier met een grotendeels verborgen leefwijze, krijg je dankzij de platen een veel beter beeld van de populatiedichtheden op een bepaalde plek. Door elk dier te meten, te wegen en een foto van het per individu unieke keelpatroon te maken, kun je bepaalde exemplaren bovendien ook identificeren. Dit levert weer extra informatie op over het migratiegedrag van de dieren. Hoewel er nog veel te onderzoeken valt, weten we dat enorm veel hazelwormen rondkruipen op de verruigde akkerstroken in NP De Meinweg. Belangrijk ook voor de bescherming van de soort, omdat de hazelworm vaak vooral wordt geassocieerd met klassieke heidegebieden en veel minder met het bovengenoemde soort biotopen. Nieuwsgierig naar verdere bijzonderheden over het onderzoek? Stem dan morgenavond om 19.20 af op NPO 2 voor Vroege Vogels TV

Lees ook:Vroege Vogels op bezoek in de Meinweg
Lees ook:Hazelwormen ook weer actief
Lees ook:Hazelwormenbonanza in NP De Meinweg
Lees ook:Hazelwormen en zomerwarmte
Lees ook:Reptielenplaten niet alleen populair bij koudbloedige dieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.