Noorwegen verhoogt quotum walvisjacht

Foto: Cephas, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Noorwegen heeft het quotum voor de walvisjacht verhoogd. Tijdens het nieuwe seizoen, dat deze week is begonnen, mogen er 999 dieren worden afgeschoten. Dat zijn honderd walvissen meer dan vorig jaar. Noorwegen behoort samen met IJsland en Japan tot de weinige landen die nog op walvissen jagen. Op de vaak bloederige jacht op dwergvinvissen (zie foto) is al decennia onderwerp van kritiek. Noorwegen heeft die hekelingen altijd van de hand gewezen. De Noren geven aan dat ze van de walvissen leven en dat de populatie dwergvinvissen in Scandinavische wateren gezond is. Dat tweede zal best kloppen, maar het eerste argument is natuurlijk een anachronistische drogreden. Noorwegen is een rijk en ontwikkeld land dat de  moderne consumptiemaatschappij heeft omarmd en zeker geen walvissen hoeft te vangen om in de eigen voedselbehoefte te voorzien. Daarnaast is walvisvlees bijzonder ongezond omdat het vaak vol zit met giftige zware metalen zoals kwik.

Lees ook:Omstreden walvisjacht weer begonnen
Lees ook:Europees Parlement roept Noorwegen op om te stoppen met commerciële walvisjacht
Lees ook:Noorse jagers mogen meer wolven schieten
Lees ook:Australië klaagt Japan aan om walvisjacht
Lees ook:Noren doden recordaantal walvissen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.