Bijna driekwart van de als huisdier gehouden reptielen sterft in eerste levensjaar

Hoewel reptielen en amfibieën lang niet ieders pakkie-an zijn, wordt het houden van deze vaak exotisch ogende dieren wel steeds populairder. Over de wenselijkheid hiervan is nu een discussie uitgebroken onder een aantal wetenschappers. De belangrijkste aanleiding is een onderzoek dat toont dat bijna drie op de vier als huisdier gehouden reptielen al sterven voor hun eerste verjaardag. En dat terwijl de meeste reptielen in principe behoorlijk oud kunnen worden. De dieren overlijden dan ook meestal door slechte zorg. Dat komt meestal niet door onverschilligheid, maar veeleer door onwetendheid van de eigenaren. Omdat reptielen poikilotherme dieren zijn, is het reguleren van de juiste hoeveelheid licht, warmte en vocht bij het houden van veel soorten een grote en complexe uitdaging. Daarnaast hebben ze vaak een uitgebalanceerd dieet, dat soms ook nog moet worden aangevuld met bepaalde vitaminen. Naast dierenwelzijn zijn sommige wetenschappers ook bezorgd over kwesties als volksgezondheid. Maar een onderzoek van de Universiteit van Gent laat zien dat het houden van de reptielen en amfibieën, met de juiste informatie en zorg, niet problematischer is voor de volksgezondheid en het dierenwelzijn dan het houden van meer traditionele gezelschapsdieren. Persoonlijk denk ik dat er niets mis hoeft te zijn met het houden van reptielen, mits je weet waar je als eigenaar mee bezig bent en voldoet aan een aantal strenge regels. Wat betreft amfibieën ligt de situatie wat anders omdat we te maken hebben met levensbedreigende schimmels die via geïmporteerde terrariumdieren ook in het wild terechtkomen en daar kikker- of salamanderpopulaties kunnen decimeren.

Lees ook:Vogels en zoogdieren beter gewapend tegen klimaatverandering dan amfibieën en reptielen
Lees ook:Reptielenseizoen 2017 nadert einde
Lees ook:Veel gewonden bij stierenrennen in Colombia
Lees ook:Uitgestorven gewaande boomkikker ontdekt in India
Lees ook:Reptielen en amfibieën zoals je ze zelden eerder zag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.