Geld van grote banken naar dieronvriendelijke vleesindustrie

Grote Nederlandse banken hebben afgelopen jaren miljarden geïnvesteerd in dieronvriendelijke vleesindustrie. Dat staat in een nieuw rapport van de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van onder meer Amnesty International, FNV, Milieudefensie en Oxfam Novib. Het gaat onder meer om bedrijven waar zeugen nog in kooien worden opgesloten, plofkippen dicht opeengepakt zitten of dieren op omstreden wijze worden geslacht. Vooral Rabobank, van origine natuurlijk een boerenleenbank, is een prominente financier van dit soort ondernemingen, stellen de onderzoekers. Het financiële concern zou vorig jaar nog 1 miljard euro hebben geïnvesteerd in de Amerikaanse vleesgigant Tyson Foods. Rabobank verklaart in een reactie dat dierenwelzijn wel degelijk de aandacht heeft bij de bank. Tussen 2012 en 2017 kom Tyson Foods ook rekenen op geld van ABN AMRO (45 miljoen euro) en ING (44 miljoen euro). Tyson Foods raakte onlangs nog in opspraak wegens een filmpje dat gemaakt is door activisten. Daarop is te zien hoe slecht met kippen werd omgegaan op een boerderij die aan Tyson Foods was gelieerd. Tyson Foods meldde vervolgens de banden met de betreffende pluimveehouder te hebben verbroken. Volgens de Eerlijke Bankwijzer zijn er meerdere financiële relaties gevonden tussen Nederlandse banken en bedrijven die dierenwelzijnsnormen hanteren die ver ondermaats zijn. In totaal staken de drie grootste Nederlandse banken in de periode van 2012 tot en met 2017 ten minste 8,8 miljard euro in dergelijke ondernemingen. Daarvan zou Rabobank zo’n 6,8 miljard euro voor zijn rekening nemen, aldus het rapport. In het onderzoek werden geen financiële relaties gevonden tussen de onderzochte bedrijven en De Volksbank (ASN Bank en SNS Bank), NIBC, Triodos Bank en Van Lanschot.

Lees ook:Milieuorganisaties klagen Rabobank aan
Lees ook:Veel groene organisaties bankieren niet duurzaam
Lees ook:Nederlandse bescherming van vuile bedrijven obstakel voor halen wereldwijde klimaatdoelen
Lees ook:WNF: banken moeten grijze walvis helpen
Lees ook:Total wil gaan boren in Virungagebied

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.