Wakker dier wil verbod op onverdoofd slachten van vissen

Foto: Hans Hillewaert, Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Wakker Dier roept minister Carola Schouten (Visserij) op het onverdoofd slachten van vis te verbieden. De organisatie wijst erop dat het juridisch al mogelijk is vissen via de wet te beschermen en dat dit al gebeurt met kweekpaling. Die moet sinds 2017 voor de slacht worden verdoofd. Volgens Wakker Dier zijn wetenschappers het er inmiddels wel over eens dat vissen tijdens de slacht pijn voelen. “De meeste vissen worden levend verwerkt tot visfilet. Vaak worden ze ‘gekaakt’, waarbij de organen via de mond naar buiten worden getrokken of gezogen”, aldus Wakker Dier. Vissen reageren volgens Wakker Dier daarna nog 25 tot 65 minuten op pijnprikkels. Vissen worden ook frequent levend op ijs gelegd. De kou maakt de dieren weliswaar immobiel, maar verdooft ze niet. Het verplicht verdoven moet volgens de dierenwelzijnsorganisatie in ieder geval gelden voor de soorten waarvoor al een verdovingsmethode beschikbaar is, zoals meerval, tong en schol. Voor het aan boord verdoven van wilde vis worden verschillende apparaten ontwikkeld en verkocht. Het verdoven gebeurt meestal met een elektrische schok of een slaghamer. Omdat veel vissoorten qua afmetingen en lichaamsbouw sterk van elkaar verschillen, zijn bepaalde verdovingsmethoden niet voor alle vissen geschikt.

Lees ook:Vogelaars stuiten op enorme meerval in Zuid-Holland
Lees ook:AH, Friesche Vlag en Rio Mare genomineerd voor Liegebeestverkiezing 2017
Lees ook:Reusachtige meerval gevonden in de Roer
Lees ook:‘Transparante’ slachtvideo VION toont volgens Wakker Dier slechts de halve waarheid
Lees ook:Veel meervallen zijn giftige baasjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.