Volkswagen biedt excuses aan voor proeven met apen bij testen uitlaatgassen

Foto: Muhammad Mahri Kardim, Wikimedia Commons

De Duitse autofabrikant Volkswagen is, niet voor de eerste keer, gedwongen om door het stof te gaan. Dit keer gaat het niet om sjoemelsoftware, maar om ontethische dierproeven met apen. Tien apen moesten urenlang uitlaatgassen inademen van een Volkswagen Beetle om zo aan te tonen dat de schadelijke uitstoot van broeikasgassen is afgenomen. De test met de apen in 2014 was onderdeel van een bredere studie die moest aantonen dat de moderne dieselauto’s fors minder vervuilend zijn dan oudere exemplaren. “We zijn ervan overtuigd dat de gekozen wetenschappelijke methode fout was en verontschuldigen ons voor het wangedrag”, aldus Volkswagen in een persverklaring. Minister-president Stephan Weil van de Duitse deelstaat Nedersaksen (het Bundesland dat grootaandeelhouder van Volkswagen is) noemt de proeven ‘belachelijk’. De organisatie die het onderzoek financierde werd overigens ook gesponsord door BMW en Daimler.

Lees ook:Chimpansees minder empathisch als ze ouder worden
Lees ook:Klanken van bavianen vertonen gelijkenissen met menselijke spraak
Lees ook:Orang-oetans houden van mensen kijken
Lees ook:Radboud Universiteit gaat minder experimenten op apen uitvoeren
Lees ook:Apen herkennen groepsgenoten en familieleden op foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.