Pasgeboren pterosauriërs konden nog niet vliegen

Illustratie: John Conway, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Pasgeboren pterosauriërs konden nog niet vliegen, maar wel al lopen. Die conclusie trekken onderzoekers in een pas verschenen paper nadat ze een verzameling van meer dan tweehonderd eieren van de vliegende reptielen bestudeerden. Het is best bijzonder dat er zoveel eieren geanalyseerd konden worden. Tot op heden zijn namelijk slechts een handjevol eieren van pterosauriërs onderzocht: drie uit Argentinië en vijf uit China. Hierdoor was het niet mogelijk om echt goede conclusies te trekken over het doen en laten van deze diergroep. Maar toen er 215 pterosauruseieren in China werden ontdekt, kon het onderzoek worden vervolgd. De onderzoekers gebruikten computertomografische scans om een kijkje te kunnen nemen in de eieren. Zestien stuks bevatte embryonale, maar niet meer compleet intacte resten. In het meest complete embryo ontdekten de paleontologen een deel van een vleugel en schedelbeenderen, waaronder een complete onderkaak. De belangrijkste conclusies: de ontwikkeling van een pterosauriër nam behoorlijk wat tijd in beslag (een jong dier was al twee jaar oud, maar nog steeds niet uitgegroeid) en de borstspier van een embryo was nog niet voldoende ontwikkeld om vliegen mogelijk te maken. Dit gegeven wijst er dus op dat de baby’s na de geboorte nog ouderlijke zorg nodig hadden. Wel blijkt dat de dijbotten van de jonge pterosauriërs reeds volgroeid waren. De diertjes konden dus waarschijnlijk wel gelijk hun achterpoten gebruiken nadat ze uit het ei kropen. De onderzochte eieren bleken ook allemaal rond dezelfde tijd gelegd, wat suggereert dat de prehistorische heersers van het luchtruim waarschijnlijk in kolonies een vaste broedperiode inlasten. Pterosauriërs waren er in alle soorten en maten. De grootste soorten konden een indrukwekkende vleugelspanwijdte van ruim twaalf meter bereiken.

Lees ook:Pterosauriërs legden gigantische afstanden af
Lees ook:Oudste dinosaurusembryo’s ooit ontdekt
Lees ook:Pterosauriërs stierven waarschijnlijk uit op hoogtepunt
Lees ook:Nieuwe pterosauriër ontdekt in China
Lees ook:Pterosauriërs waren bekwame vliegers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.