Oudste dinosaurusembryo’s ooit ontdekt

Foto: University of Toronto

Canadese wetenschappers zijn tijdens het onderzoeken van gefossiliseerde dinosauruseieren gestuit op de oudste embryo’s van dinosauriërs die ooit zijn aangetroffen. De in Zuid-Afrika ontdekte eieren bevatten de resten van twee ongeboren dinosauriërs van de soort Massospondylus. De embryo’s zijn waarschijnlijk 190 miljoen jaar geleden verwekt in het Jura. Volgens onderzoekers van de University of Toronto gaat het om de oudste embryo’s van een landdier die ooit zijn ontdekt. Ze beschrijven hun bevindingen uitgebreid in het vaktijdschrift Journal of Vertebrate Paleontology. “Dit project biedt ons een spannend kijkje in de historie en evolutie van dinosauriërs”, verklaart Paleontoloog Robert Reisz op Discovery News. De ongeboren dinosaurussen stonden op het punt om uit hun eieren te breken, zo blijkt uit het onderzoek. De embryo’s hebben vier poten en hun skeletten zijn ongeveer 20 centimeter lang. Met name de voorpoten van de jonge dieren zijn relatief lang. Ook hebben ze een kop die relatief groot uitgevallen is. Die lichaamskenmerken zijn erg opvallend. Volwassen dinosauriërs van de soort Massospondylus liepen namelijk vermoedelijk op hun achterpoten en hadden een lange nek met een relatief klein hoofd. Dit suggereert dat de nek en de achterpoten van de dieren tijdens hun jeugd beduidend sneller groeiden dan de rest van hun lichaam. De wetenschappers kwamen tot hun conclusies door de gefossiliseerde eieren nauwkeurig open te breken en met een microscoop te bestuderen. De lichamelijke ontwikkeling van de embryo’s wijst er volgens de paleontologen op dat de jonge dinosauriërs na hun geboorte niet meteen voor zichzelf konden zorgen. De embryo’s vormen daarmee mogelijk het oudste bewijs van ouderlijke zorg onder dinosauriërs.

Lees ook:Oudste dinosaurusnesten gevonden in Zuid-Afrika
Lees ook:Oudste reptielenembryo’s aller tijden ontdekt
Lees ook:Embryo van grote plantenetende dinosauriër gevonden in ei
Lees ook:Dinosauriërs kropen laat uit het ei
Lees ook:Dinosauriërs bouwden primitieve vogelnesten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.