Nieuwe pterosauriër ontdekt in China

Chinese en Britse paleontologen hebben in het noordoosten van China de resten van een nieuwe pterosauriërsoort ontdekt. Deze vliegende reptielen domineerden lange tijd het prehistorische luchtruim en kwamen in allerhande vormen en maten voor. De nieuwbakken pterosauriër heeft de naam Darwinopterus modularis gekregen, een verwijzing naar en eerbetoon aan de vermaarde Britse bioloog Charles Darwin (1809-1882). Het vijfkoppige onderzoeksteam dat al een tijdje actief is in China ontdekte eerder dit jaar al twintig fossielen in dezelfde regio. De Darwinopterus lijkt een tussenvorm te zijn tussen primitieve pterosauriërs met een lange staart en hun modernere afstammelingen. De laatste pterosauriërs waren veelal hoogontwikkelde vliegers met een korte staart en konden gigantische afmetingen bereiken. Denk bijvoorbeeld aan Quetzalcoatlus, de naar een gevederde Azteekse slangengod vernoemde reus die een vleugelspanwijdte van ruim twaalf meter kon bereiken. Darwinopterus leefde ongeveer 75 miljoen jaar geleden, ongeveer tien miljoen jaar voordat de eerste primitieve vogel Archaeopteryx (die overigens ook nog veel reptielenkenmerken vertoonde) door de evolutionaire scheppingskracht gekneed werd.

Lees ook:Zoogdieren ontstonden eerder dan gedacht
Lees ook:Onbekende pterosauriër gevonden in Beieren
Lees ook:Pterosauriërs waren bekwame vliegers
Lees ook:Pasgeboren pterosauriërs konden nog niet vliegen
Lees ook:Pterosauriërs stierven waarschijnlijk uit op hoogtepunt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.