Pterosauriërs waren bekwame vliegers

Pterosauriërs, vliegende reptielen die 65 miljoen jaar geleden zijn uitgestorven, blijken betere vliegers te zijn geweest dan tot op heden altijd werd aangenomen. In de vleugels van het vliegende reptiel zijn speciale vezels gevonden. Internationale wetenschappers vonden recent in Mongolië het fossiel van een pterosauriër. Deze prehistorische reptielen waren de eerste dieren die het luchtruim kozen. Nader onderzoek naar de vleugel van het in goede staat gevonden fossiel wijst uit dat de pterosauriër qua vliegkunsten nauwelijks onderdeed voor een moderne vogel. Van de vliegende reptielen, die ongeveer 220 miljoen jaar geleden ontstonden, werd altijd gedacht dat het geen erkende vliegeniers waren. Het zouden vooral ultralichte zweefvliegers zijn geweest, die slechts een kleine aanpassing in de vlieglijn konden maken. Met behulp van ultraviolette straling kregen de onderzoekers een gedetailleerd beeld van het weefsel waaruit de vleugels bestonden, zo vertelden zij woensdag op een persconferentie in Rio de Janeiro. Vezels op het lichaam van de pterosauriër tonen bovendien aan dat het dier zijn lichaamstemperatuur kon reguleren. Alexander Kellner van het Museu Nacional verklaart tegenover Reuters dat hiermee ook is bewezen dat de reptielen warmbloedig waren. “Het is voor ons een nieuw bewijs dat pterosauriërs hun eigen temperatuur konden controleren. Dit is een belangrijke ontwikkeling in het onderzoek naar de leefgewoonten van deze illustere dieren.”

Lees ook:Pterosauriërs legden gigantische afstanden af
Lees ook:Nieuwe pterosauriër ontdekt in China
Lees ook:Onbekende pterosauriër gevonden in Beieren
Lees ook:Grote pterosauriërs gebruikten vier poten om op te stijgen
Lees ook:Pterosauriërs stierven waarschijnlijk uit op hoogtepunt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.