Puntgaaf dinofossiel te zien in Canadees museum

Foto: Royal Tyrrel Museum

Het honderdtien miljoen jaar oude fossiel van een Nodosaurus is sinds afgelopen weekend te bekijken in het Royal Tyrrel Museum in de Canadese provincie Alberta. Het fossiel is vooral zo bijzonder omdat het wordt gezien als het best bewaarde fossiel van een gepantserde dinosaurus ter wereld. De textuur van de huid is nog grotendeels zichtbaar, terwijl ook de kop (zie foto) er nog puntgaaf uitziet. Het kostte maar liefst zevenduizend reconstructie-uren om de versteende overblijfselen van de vijf meter lange dinosauriër toonbaar te maken voor de museumbezoekers. Onderzoekers denken dat de Nodosaurus door een overstroming naar zee werd gesleurd en daar snel naar de bodem zonk. Het karkas is zo goed bewaard gebleven omdat het met bodemafzettingen werd bedekt voordat aaseters en ontbindingsprocessen hun werk konden doen. Het fossiel werd in 2011 aangetroffen door een mijnwerker die teerhoudend zand aan het winnen was. Het viel hem op dat enkele rotsen een vreemde kleur en textuur hadden. Niet veel later bleek dat de man op het anderhalve ton wegende fossiel van de Nodosaurus te zijn gestuit. Door de goede staat van het fossiel kunnen paleontologen waardevolle informatie achterhalen over onder meer de textuur van de huid en de vorm, grootte en functie van de beschermende stekels van het dier.

Lees ook:Groenlandse walvissen scrubben hun huid in ondiepe kustwateren
Lees ook:‘Vergeten’ fossiel van zwangere Ichthyosaurus somersetensis ontdekt in Duits museumarchief
Lees ook:Man vindt bot prehistorisch zeereptiel in tuin
Lees ook:Gigantische Mosasaurus gevonden bij Maastricht
Lees ook:Oudste fossiel van bevallend reptiel gevonden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.