‘Vergeten’ fossiel van zwangere Ichthyosaurus somersetensis ontdekt in Duits museumarchief

Illustratie: University of Manchester

Paleontologen hebben in het archief van een museum in Hannover een bijzonder fossiel van een zwangere Ichthyosaurus somersetensis ontdekt. Het drieënhalve meter lange zeereptiel leefde zo’n tweehonderd miljoen jaar geleden en droeg een onvolgroeid jong in haar buik. Het zwangere dier was groot in vergelijking tot de meeste andere nauw aan I. somersetensis verwante ichtyosauriërs die in de loop van de geschiedenis zijn ontdekt.  Het fossiel werd in de jaren negentig al ontdekt voor de kust van het Britse graafschap Somerset, maar lag jarenlang in een archief van het Niedersächsisches Landesmuseum in Hannover, zonder dat wetenschappers hiervan op de hoogte waren. Het embryo dat in de baarmoeder van het reptiel is aangetroffen, is overigens niet compleet bewaard gebleven. De wetenschappers konden alleen een deel van de ruggengraat, een voorvin en enkele ribben identificeren. Opvallend genoeg was ook het lichaam van de moeder niet geheel intact, ook al leek dat in eerste instantie wel zo te zijn. De staartvin van het fossiel bleek afkomstig te zijn van een ander individu. Waarschijnlijk hebben fossielenjagers de staart en het bovenlichaam van twee ichthyosauriërs ooit samengevoegd om het fossiel een meer compleet uiterlijk te geven. De zwangere Ichthyosaurus somersetensis  werd min of meer bij toeval aangetroffen door paleontoloog Sven Sachs toen die een wandelingetje maakte door het archief van het Niedersächsisches Landesmuseum. De ontdekking is geen unieke gebeurtenis: het schijnt volgens paleontologen vaker voor te komen dat in oude museumcollecties ‘vergeten vondsten’ opduiken die van groot wetenschappelijk belang zijn.

Lees ook:Fossiel van onbekende prehistorische dolfijn ontdekt in museumcollectie
Lees ook:Fossiel van onbekend zeereptiel ontdekt in Brits museum
Lees ook:Botten van bijzonder Schots zeereptiel geanalyseerd
Lees ook:Dinostaart met veren gevonden in Myanmar
Lees ook:Nieuwe dinosauriër ontdekt in Johannesburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.