Wolf terug in Nederland

Een historische dag in Nederland: het is namelijk vrijwel zeker dat de wolf na een afwezigheid van 150 jaar weer terug is in ons land. Zaterdag is een exemplaar gezien en gefotografeerd langs de N381 ter hoogte van Noord-Sleen, bij Emmen. Wolvendeskundige Leo Linnartz (Wolven in Nederland) twijfelt niet aan de echtheid van de foto die momenteel circuleert op internet, vooral omdat de wolf die is gefotografeerd vrijwel zeker hetzelfde dier is dat onlangs ook net over de Duitse grens is gespot. Enkele jaren terug is waarschijnlijk ook een wolf gesignaleerd in Duiven. Maar beeldmateriaal was toen te vaag om met honderd procent zekerheid te zeggen dat het om een wolf ging. Een dode wolf die in 2013 in Luttelgeest was aangetroffen bleek daar te zijn neergelegd.

Naast de enthousiaste natuurliefhebbers zullen ongetwijfeld ook de paniekzaaiers de komende tijd weer van zich doen spreken met horrorverhalen over gevaarlijke wolven die de bossen onveilig maken voor wandelaars en kinderen. In werkelijkheid zijn wolven meestal zeer mensenschuw en zullen de dieren zich allang uit de voeten hebben gemaakt voor een mens hun aanwezigheid opmerkt. Als wolven mensen gaan aanvallen, is er vrijwel altijd iets bijzonders aan de hand. Het gaat in zo’n geval meestal om dieren die aan mensen gewend zijn geraakt (bijvoorbeeld omdat ze gevoerd worden), kruisingen tussen wolf en hond of dieren die uit noodzaak mensen aanvallen omdat hun natuurlijke prooivoorraden zijn gedecimeerd. Veehouders (en dan met name schapenhoeders) zijn de enige mensen die zich misschien terecht zorgen maken over de komst van de wolf, al valt met goede schaderegelingen en voorzorgsmaatregelen (goede omheiningen, het inzetten van speciaal getrainde honden) ook hier veel winst te behalen.

Lees ook:Wolf terug in Nederland?
Lees ook:Doodgereden dier in Overijssel was wolf
Lees ook:Wolf doodgereden in Overijssel
Lees ook:Wolf lijkt nu echt terug in Nederland
Lees ook:Weer een wolf in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.