Wolf terug in Nederland?

Experts hadden al goede hoop dat het een van de komende jaren zou gebeuren, maar het lijkt er daadwerkelijk op dat de wolf na een afwezigheid van minstens 114 jaar (de laatste melding komt uit 1897, maar is niet geheel onomstreden) weer is opgedoken in Nederland. Volgens het dagblad De Gelderlander zagen automobilisten in de omgeving van Duiven een hondachtig dier, dat wel heel sterk op een wolf leek, de weg oversteken. Meerdere bestuurders hebben het dier gespot en direct op de foto gezet. De foto’s zijn vervolgens bekeken door de stichting ARK Natuurontwikkeling, die ze heeft voorgelegd aan Duitse wolvenexperts. Na analyse concluderen zij dat het voor 95 procent zeker om een wolf gaat. Hoewel de wolf vaak een kwalijke reputatie heeft, zijn aanvallen op mensen zeldzaam. De wolf wordt ook vaak geassocieerd met uitgestrekte natuurgebieden, een kind van de wildernis dat in de bebouwde wereld niets te zoeken heeft. Dat valt echter wel mee, want het dier kan ook uitstekend gedijen in kleinschalig cultuurlandschap, mits er maar voldoende prooidieren voorhanden zijn. Zeker in de grensstreek van oostelijk Nederland zijn er voldoende biotopen die best geschikt kunnen zijn voor de wolf. Ook het aanbod aan wilde prooien is in dit deel van Nederland in principe toereikend. In Nederland zullen wolven zich vooral voeden met reeën en wilde zwijnen, afgewisseld met kleinere prooien zoals hazen of konijnen en eventueel (als ze de Veluwe bereiken) incidenteel een edelhert. De meeste last zullen de dieren ongetwijfeld ondervinden van het autoverkeer en de immer machtige agro- en veehouderslobby.

Lees ook:Wolf gezien in Oost-Drenthe
Lees ook:Wolf terug in Nederland
Lees ook:Doodgereden Drentse wolf kwam uit Duitsland
Lees ook:Mogelijk wolf gezien bij Enschede
Lees ook:Niet heel Nederland is al klaar voor de wolf

5 reacties op “Wolf terug in Nederland?

 1. Mark

  Gaaf!!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Heinen

   Hoi Max,

   Ik heb hem zelf nog nergens langs zien komen, maar zo gauw dat wel het geval is zal ik een link plaatsen.

     /   Beantwoorden  / 
 2. coban

  nou hij of zij is dan wel alleen omzich te kunnen voorplanten jammer zou best wel leuk zijn wolven in nederland :)

    /   Beantwoorden  / 
 3. Jules Vismale

  In WO II heeft de wolf ook iets goeds gedaan buiten het feit dat hij de lijken van gesneuvelde soldaten en vermoorde burgers consumeerde! Rond het jaar 1943 had een wolf bij Katyn in Rusland het massagraf van 20.000 Poolse officieren opgespoord die allemaal waren vermoord door de NKVD in opdracht van Stalin! Wat zal die duivelse schurk het roofdier daarom vervloekt hebben dat zijn misdaden aan het licht bracht en Hitler had het dier daarom zeker erg bewonderd!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.