Nieuwe reuzenschildpaddensoort ontdekt op Galápagoseiland Santa Cruz

250 reuzenschildpadden op het Galápagoseiland Santa Cruz blijken een nieuwe (onder)soort (niet alle wetenschappers zijn het eens over de vraag of de reuzenschildpadden op de diverse eilanden daadwerkelijk als unieke soorten of alleen als aparte ondersoorten beschouwd moeten worden) te vormen. De dieren verschillen genetisch gezien genoeg van de andere reuzenschildpadden op het eiland om die nieuwe status te rechtvaardigen. De nieuwe soort heeft de naam Chelonoidis donfaustoi gekregen. Tot nu toe werden alle reuzenschildpadden op het eiland Santa Cruz tot één soort gerekend: Chelonoidis porteri. Maar sommige biologen vermoedden al langer dat er eigenlijk twee soorten op het eiland voorkomen. De reuzenschildpadden leven namelijk in twee groepen die zich op ongeveer twintig kilometer afstand van elkaar ophouden en niet onderling met elkaar in contact staan. Waarschijnlijk zijn de twee soorten op verschillende momenten op het eiland beland. Chelonoidis porteri spoelde ongeveer 1,7 miljoen jaar geleden aan op Santa Cruz, terwijl het tweede type schildpad waarschijnlijk pas 1,3 miljoen jaar later op het eiland arriveerde.

Lees ook:Eerste wilde reuzenschildpadden sinds een eeuw geboren op Galápagoseiland Pinta
Lees ook:Alarm om dode slang op Galápagoseilanden
Lees ook:Geile schildpad is redder van zijn soort
Lees ook:Ruzie om laatste rustplaats Lonesome George
Lees ook:Landschildpad George moet soort voor uitsterven behoeden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.