Botten van bijzonder Schots zeereptiel geanalyseerd

Illustratie: Heinrich Harder, Wikimedia Commons

Paleontologen hebben in Schotland de fossiele resten geanalyseerd van een bijzonder prehistorisch zeereptiel. Het gaat om een Ichthyosaurus (de naam betekent vishagedis) die circa 170 miljoen jaar geleden in de oceanen rondzwom. Ichthyosaurussen leken uiterlijk nog het meest op een kruising tussen een vis, dolfijn en reptiel. Aan één van de opgegraven vinbotten van het in Schotland gevonden exemplaar zit een bijzondere spieraanhechting die het dier mogelijk in staat stelde om extra snel te zwemmen. Zeer waarschijnlijk gaat het om een nog onbekende soort Ichthyosaurus, zo melden de onderzoekers in het Scottish Journal of Paleontology. Het fossiel van het zeereptiel is verre van compleet. De botten zijn al in 1959 gevonden aan de kust van het Schotse eiland Skye door amateurpaleontoloog Brian Shawcross, maar zijn nu pas definitief op naam gebracht. De bijzondere soort is vernoemd naar zijn ontdekker en heeft de naam Dearcmhara shawcrossi gekregen. De Schotse Ichthyosaurus beschikte niet alleen over een bijzondere spieraanhechting, ook het bindweefsel van het vinbot droeg enkele opvallende kenmerken. Wat dat precies betekende voor de anatomie en het gedrag van het dier is nog niet helemaal duidelijk. “Deze twee bijzondere eigenschappen bewijzen in elk geval wel dat we te maken hebben met een nieuwe soort”, verklaart hoofdonderzoeker Steve Brusatte in de Britse krant The Guardian.

 

Lees ook:‘Vogelbekdierdino’ ontdekt in Chili
Lees ook:Fossiel van onbekend zeereptiel ontdekt in Brits museum
Lees ook:Geredde orka heet Morgan
Lees ook:Mosasaurus gevonden in Maastricht
Lees ook:Zwanger prehistorisch zeereptiel ontdekt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.