Zeldzame meeuwen

Zoals je verwacht in een gebied dat geheel omsloten wordt door de machtige Grote Oceaan, vind je in de Galapagosarchipel ook een aantal meeuwensoorten. Net als veel andere dieren op dit prachtige stukje aarde, tref je de lavameeuw (Leucophaeus fuliginosus) en de zwaluwstaartmeeuw respectievelijk nergens en bijna nergens anders op aarde aan. De twee soorten zijn in volwassen kleed zelfs voor niet al te bedreven vogelaars gemakkelijk uit elkaar te houden. De lavameeuw, de zeldzaamste meeuwensoort ter wereld, is overwegend donkergrijs gekleurd en uitgerust met een lange, zeer spits toelopende snavel. Opvallend zijn de witte oogleden die contrasteren met de donkere kop van de vogel. Je ziet de lavameeuw vooral op het eiland Santa Cruz, vaak ook in de buurt van menselijke nederzettingen zoals Puerto Ayora, het toeristisch centrum van de archipel. De vogels broeden in tegenstelling tot de zwaluwstaartmeeuwen niet op rotsen maar op afgelegen stranden in de buurt van zout water en langs lagunes. Het aantal broedparen van deze, alleen op de Galapagoseilanden voorkomende soort wordt geschat op drie- tot zeshonderd. Met een lengte van 51 tot 55 centimeter zijn lavameeuwen middelgrote vogels.

Hoewel de zwaluwstaartmeeuw ook een echte galapogueno is, broedt deze soort ook nog in kleine aantallen op het Colombiaanse eiland Malpelo. Het leeuwendeel van de wereldpopulatie resideert echter op de oostelijke Galapagoseilanden. Volwassen zwaluwstaartmeeuwen zijn te herkennen aan de markante, donkerbruine kop en de prachtige rode oogring. De naam dankt de vogel aan zijn gevorkte staart. De snavel is korter dan die van de lavameeuw. Zwaluwstaartmeeuwen zijn vooral klif- en rotsbroeders en leggen meestal maar een ei. Het nest wordt meestal gebouwd op een rotsplatformpje en verstevigd met stukjes rots, koraal of zee-egelstekels. De broedtijd bedraagt 30 tot 34 dagen. De actuele populatie zwaluwstaartmeeuwen wordt geschat op 35.000 tot 40.000 exemplaren.

 

Lees ook:Een buitenissige gigant
Lees ook:Chinese kraanvogel gespot in Friesland
Lees ook:Vliegensvlugge evolutie leidt tot onstaan van nieuwe vogelsoort in twee generaties
Lees ook:De grootste genten van Galápagos
Lees ook:Een kleurrijke exoot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.