Bloed uit muggen kan helpen bij het opsporen van criminelen

Foto: Alvesgaspar, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Muggen die dienders helpen met het opsporen van criminelen? Het klinkt wellicht als sciencefiction, maar dat is het niet. Wetenschappers van de universiteit van het Japanse Nagoya hebben namelijk ontdekt dat muggen die zich volzuigen met mensenbloed nog enige tijd het DNA van hun slachtoffer met zich meedragen. Het lukte de onderzoekers zelfs na 48 uur nog om genetisch materiaal van gestoken mensen aan de mug te onttrekken. Het duurt circa drie dagen voordat de mug het mensenbloed volledig heeft afgebroken en er geen DNA-sporen meer te vinden zijn. Omdat muggen behoorlijk plaatstrouw zijn, kan het DNA in hun bloed aanwijzingen opleveren over wie op een bepaald moment op een plaats delict is geweest. Dit maakt het voor rechercheurs wellicht makkelijker om criminelen op te sporen en te laten veroordelen.

Lees ook:Muggeninvasie op komst
Lees ook:Genetisch gemanipuleerde muggen tegen knokkelkoorts
Lees ook:Mug legt met gemak behoorlijke afstanden af
Lees ook:Onderzoekers zetten lokschapen in tegen teken
Lees ook:Mieren hebben uitstekend geheugen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.