Mug legt met gemak behoorlijke afstanden af

Foto: malariamug, James D. Gathany

Het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra voert momenteel een onderzoek uit naar het vlieggedrag van muggen. Doel is vooral om te achterhalen hoe snel en gemakkelijk muggen vliegend afstanden kunnen overbruggen in open gebieden. Dergelijk onderzoek kan nuttig zijn om in kaart te brengen hoe snel en hoe ver bepaalde muggensoorten gevaarlijke ziektes kunnen verspreiden. De eerste resultaten van de proef tonen aan dat muggen zich gemakkelijker en sneller over open terrein kunnen verspreiden dan aanvankelijk werd gedacht. Het instituut liet woensdag weten de afgelopen 4 dagen per dag zo’n 1400 vrouwtjesmuggen teruggevangen te hebben van de 10.000 muggen die vrijdag werden losgelaten op een afgebakend onderzoeksterrein.

Lees ook:Zoete zweetlucht schrikt muggen af
Lees ook:Genetisch gemanipuleerde muggen tegen knokkelkoorts
Lees ook:Meerdere tijgermuggen gevonden in Veenendaal
Lees ook:Zoogdierbrein identificeert razendsnel geuren
Lees ook:Volgezogen muggen ontsnappen vaak dankzij speciale vluchttechniek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.