Genetisch gemanipuleerde muggen tegen knokkelkoorts

Zesduizend muggen
Ongeveer zesduizend genetisch gemanipuleerde muggen binden in Maleisië de strijd aan met de knokkelkoorts. Die ziekte werd het afgelopen jaar zeker 134 mensen in het Aziatische land fataal. De muggen zijn in december vrijgelaten in een onbewoond deel van de deelstaat Pahang, meldde het Instituut voor Medisch Onderzoek (IMR), een overheidsinstelling, woensdag.

Omstreden
Het experiment is omstreden. Tal van organisaties hebben gewaarschuwd dat het onbedoelde gevolgen kan hebben. “Het verbaast ons dat dit zonder kennisgeving vooraf is gedaan, gezien de grote zorgen die wetenschappers, milieubewegingen en bewoners van de regio hebben geuit”, aldus onderzoeker Lim Li Ching van het Third World Network. De mannetjesmuggen zijn zo gemanipuleerd dat hun nakomelingen snel sterven. Het vrouwtje van de muggensoort brengt de knokkelkoorts over. Wanneer de gemanipuleerde muggen zich met de gewone muggen mengen, zou de populatie daarvan door de sterfte gaan afnemen. De autoriteiten hebben laten weten dat er geen reden tot bezorgdheid is. Deze mug, de Aedes aegypti, leeft maar vijf dagen en het experiment is op 5 januari met succes afgerond. Er staan geen nieuwe, soortgelijke experimenten op het programma, verzekerde het IMR.

Lees ook:Muggen uitgerust met dengueblokker
Lees ook:Meerdere tijgermuggen gevonden in Veenendaal
Lees ook:Genetisch gemodificeerde muggen moeten verspreiding dengue tegengaan
Lees ook:Zuid-Nederland heeft meeste last van muggen
Lees ook:Bloed uit muggen kan helpen bij het opsporen van criminelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.