Onderzoekers zetten lokschapen in tegen teken

Iedereen die beroeps- of hobbymatig veel tijd doorbrengt in het groen kent ze wel: teken. De beestjes beschikken over het opmerkelijke vermogen om zich haast ongezien op de warme plekjes van je lichaam te nestelen en zich daar tegoed te doen aan mensenbloed. Op zich zou dat geen onoverkomelijk probleem zijn, maar helaas dragen veel teken de bacterie Borrelia burgdorferi met zich mee, de ziekteverwekker die een slachtoffer kan besmetten met de gevreesde ziekte van Lyme. Een echt goede bestrijdingsmethode voor teken in het veld is er nog niet, maar wellicht komt daar binnenkort verandering in. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit gaan namelijk ’lokschapen’ inzetten om teken te vangen. De schapen worden behandeld met een antitekenmiddel dat het insect doodt wanneer dat zich aan het schaap probeert te hechten. Het experiment start deze zomer op drie natuurkampeerterreintjes en op drie boswandelpaden. De kudde schapen wordt onder begeleiding van een herder een dag lang over een bepaald oppervlak of een bepaald wandelpad geleid. Uit tellingen vooraf en achteraf moet dan blijken hoezeer het aantal teken in het proefgebied is afgenomen.

Lees ook:Ontsnapt schaap gevangen dankzij standbeeld lam
Lees ook:Boer uit Ruurlo bestraft voor verwaarlozen dieren
Lees ook:Spookwandelend schaap houdt verkeer op
Lees ook:Gedrogeerde Australische schapen plegen massaal zelfmoord
Lees ook:Kunstmatige intelligentie helpt bij het herkennen van emoties bij schapen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.