Toestand Great Barrier Reef opnieuw verslechterd

Foto: WWF-Australia/BioPixel

De toestand van het beroemdste rifsysteem ter wereld is opnieuw verslechterd. Het Great Barrier Reef is namelijk voor het eerst twee jaar op rij getroffen door grootschalige verbleking van koraal. Hierdoor dreigen de organismen die de basis vormen voor een van de grootste natuurwonderen op aarde massaal af te sterven. Als koraal uitbleekt en afsterft, verdwijnt ook vrijwel al het leven op en rondom het rif dat afhankelijk is van dit complexe ecosysteem. Experts vrezen dat de sterfte van koraal dit jaar zelfs groter zal zijn dan vorig jaar omdat het rif niet de kans krijgt om te herstellen. Dat duurt naar verwachting minstens een jaar of vijf. Maar echt duurzaam herstel kan alleen optreden als de opwarming van het zeewater een halt wordt toegeroepen, wat niet echt een reëel scenario is gezien het huidige, door een verregaande banaliteit gekenmerkte politieke klimaat (en Nederland is geen uitzondering als je schertsfiguren als Wilders, Rutte en Buma hun plannen hoort ontvouwen) in veel rijke industrielanden. De hoge watertemperatuur wordt namelijk veroorzaakt door een combinatie van El Niño en de opwarming van de oceanen als gevolg van klimaatverandering.

Lees ook:Groot Barrièrerif aangetast door cycloon en overstromingen
Lees ook:Great Barrier Reef dreigt te veranderen in slijmerige algenpoel
Lees ook:Tweederde Great Barrier Reef beschadigd door koraalverbleking
Lees ook:Great Barrier Reef op lijst bedreigd werelderfgoed
Lees ook:Ruim een derde van koraal Great Barrier Reef verbleekt of afgestorven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.