Great Barrier Reef dreigt te veranderen in slijmerige algenpoel

Biodiversiteit
Het Great Barrier Reef voor de kust van Australië kan een “slijmerige algenpoel” worden, als er niets wordt ondernomen tegen de wereldwijde opwarming van de aarde. De koralen die samen het unieke natuurgebied vormen, gaan dan dood en alleen de algen die in de kalkafzettingen leven, blijven over. Die waarschuwing komt van bioloog Jos Mieog, die volgende week promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen op een onderzoek naar koralen. Mieog heeft tegelijkertijd ook goed nieuws: uit zijn onderzoek is gebleken dat sommige koraalsoorten een opwarming van één tot anderhalve graad kunnen overleven. “De biodiversiteit van een van de indrukwekkendste natuurgebieden ter wereld neemt hoe dan ook af, maar we kunnen de schade beperken”, aldus de Groningse promovendus.

Samenwerking
Koraal groeit uit poliepen, die zich op de bodem van de oceaan vestigen. In het kalkskelet dat deze poliepen bouwen, wonen eencellige algen. De koraal groeit van de voedingsstoffen die de algen produceren, terwijl de algen overleven door de kalkbehuizing van het koraal. Zo’n samenlevingsvorm, die voor beide organismen gunstig uitpakt, heet in de natuur symbiose. Opwarming van het zeewater verstoort de symbiose, waardoor het koraal verhongert en sterft. De koraalriffen verdwijnen en alleen de algenlaag blijft over.

Warmtebestendige alg
Mieog ontdekte dat veel koralen op het Great Barrier Reef een warmtebestendige alg huisvesting bieden. Sommige soorten passen zich daardoor razendsnel aan de opwarming aan. “Als het de wereld lukt om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen en de klimaatverandering te beperken tot anderhalf, hooguit twee graden, kunnen bepaalde koralen overleven. Sommige wetenschappers denken dat alle riffen in een slijmerige massa zullen veranderen, maar mijn onderzoek is hoopgevend.” Mieog woont inmiddels in Australië om verder onderzoek te kunnen doen naar de koraalriffen.

Lees ook:Koraalriffen verbleken steeds verder door stijgende zeetemperaturen
Lees ook:Visverbod redt koraalriffen van Bonaire
Lees ook:Nieuwe bedreiging voor koraalriffen ligt op de loer
Lees ook:Groot gedeelte van Great Barrier Reef verbleekt
Lees ook:Vissen en koraallarven ruiken slechte riffen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.