Groot Barrièrerif aangetast door cycloon en overstromingen

De cycloon Yasi heeft waarschijnlijk grote schade toegebracht aan het koraal van het Great Barrier Reef, ‘s werelds grootste levende organisme. De extreem krachtige windstoten hebben stukken koraal afgebroken in het 345.000 vierkante kilometer grote rif bij Australië. Op de kust zijn de laatste dagen stukken koraal aangespoeld, meldde de Great Barrier Reef Marine Park Authority zondag. De organisatie schat dat het herstel zeker tien jaar in beslag zal nemen. Het koraal groeide al trager door de opwarming van het zeewater. Het aantal cyclonen lijkt ook toe te nemen door de temperatuurstijging van het zeewater. “De warmere, verzuurde zee versterkt bovendien de koraalverbleking, wat het koraal op de lange termijn toch al laat verdwijnen”, waarschuwt John Merson van de University of New South Wales. Het rif lijdt bovendien onder gif, dat in zee is gespoeld na overstromingen die Australië vorige maand troffen.

Lees ook:Great Barrier Reef op lijst bedreigd werelderfgoed
Lees ook:Australische regering stelt ruim een miljoen beschikbaar voor redding Great Barrier Reef
Lees ook:Koraal Great Barrier Reef zal binnen vijftien jaar sterven volgens gerenommeerde wetenschapper
Lees ook:Groot gedeelte van Great Barrier Reef verbleekt
Lees ook:Tweederde Great Barrier Reef beschadigd door koraalverbleking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.