Great Barrier Reef op lijst bedreigd werelderfgoed

Foto: NickJ, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Het Australische Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld, komt waarschijnlijk volgend jaar op de Unescolijst van bedreigd werelderfgoed. Vorig jaar bleek uit onderzoek al dat het koraal in de afgelopen 27 jaar is gehalveerd, voornamelijk door de verwoestende invloed van cyclonen, de opwarming van het zeewater en de explosieve toename van zeesterren die het koraal afknabbelen. De Commissie voor het Werelderfgoed van Unesco is maandag in Cambodja bij elkaar gekomen. Unesco stelt het opnemen van het koraalrif als bedreigd werelderfgoed een jaar uit, vooral omdat de Australische regering nogmaals de kans krijgt om het koraal zelf beter te beschermen. Vorig jaar werd het land al op de vingers getikt voor het nalatig beheren van de kostbare natuurschat die het Great Barrier Reef is, maar tussentijds zijn er volgens Unesco nog amper verbeteringen in het Australische beleid opgetreden. Het land blijft volgens natuurorganisaties doorgaan met het bouwen of uitbreiden van havens en het dreggen van zeewegen.

Lees ook:Great Barrier Reef verdwijnt mogelijk van Werelderfgoedlijst
Lees ook:Great Barrier Reef nog niet op lijst bedreigd werelderfgoed van Unesco
Lees ook:Unesco zet Great Barrier Reef niet op rode lijst
Lees ook:Great Barrier Reef behoudt status
Lees ook:Vooraanstaande wetenschappers bezorgd over toestand Great Barrier Reef

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.