Tweederde Great Barrier Reef beschadigd door koraalverbleking

Foto: WWF Australia/Biopixel

Ernstige koraalverbleking in opeenvolgende jaren heeft twee derde van het Great Barrier Reef ernstig beschadigd. Luchtfoto’s van het beroemde koraalrif in de Koraalzee ten noordoosten van Australië tonen dat aan. Volgens wetenschappers tast de verbleking inmiddels een gebied van 1500 kilometer van het koraalrif aan en breidt het verval zich als een olievlek uit. De verbleking van koraal is te wijten aan het verlies van bepaalde algen, organismen die een symbiotische relatie hebben met het koraal. Door het verbreken van deze relatie verliest steenkoraal, de belangrijkste bouwsteen van het rifsysteem, uiteindelijk zijn kleur. De wetenschap wijt het fenomeen aan klimaatverandering. Door de opwarming van het zeewater en de steeds vaker voorkomende koraalverbleking binnen een kortere tijdspanne, heeft het aangetaste koraal onvoldoende tijd om te herstellen.

Lees ook:Groot gedeelte van Great Barrier Reef verbleekt
Lees ook:Ruim een derde van koraal Great Barrier Reef verbleekt of afgestorven
Lees ook:Koraalriffen verbleken steeds verder door stijgende zeetemperaturen
Lees ook:Toestand Great Barrier Reef opnieuw verslechterd
Lees ook:Unesco zet Great Barrier Reef niet op rode lijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.