Controversiële orkafilm in september naar Nederlandse bioscopen

Foto: National Atmospheric and Oceanic Administration

In het Westen worden orka’s vaak als knuffelbare troeteldieren en vriendelijke reuzen neergezet, maar in werkelijkheid zijn de hoogintelligente zeezoogdieren meedogenloze en vaardige jagers die onder meer grijze walvissen, andere dolfijnen, zeehonden, zeeolifanten, pijlstaartroggen en zelfs witte haaien kunnen overmeesteren. De in Amerika met de nodige controverse omgeven film Blackfish betoogt aan de hand van een case study naar de bij drie dodelijke incidenten betrokken dolfinariumorka Tilikum dan ook dat orka’s sociale dieren zijn die absoluut niet in gevangenschap thuishoren. Dat de makers een miljoenenbedrijf als SeaWorld niet sparen, en zelfs wegzetten als een geldmachine die in werkelijkheid helemaal niet zo geïnteresseerd is in natuurbehoud of het voorlichten van het publiek, heeft bij het zeedierenpark natuurlijk nogal wat kwaad bloed gezet. Dermate veel zelfs dat SeaWorld al pogingen heeft ondernomen om recensenten te beïnvloeden en critici zelfs actief aanspoort om Blackfish af te schieten als een vals en suggestief stukje propagandistische filmkunst. Kijk voor een volledige preview van de film op de website Cinemagazine.

Lees ook:Laatste orka geboren in SeaWorld San Antonio
Lees ook:Geen orkashows meer in SeaWorld San Diego
Lees ook:Een controversiële orkafilm
Lees ook:Beroemde orka Tilikum overleden
Lees ook:Bevalling orka op film vastgelegd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.