Beroemde orka Tilikum overleden

Foto: Milan Boers, Wikimedia Commons/CC BY 2.0

De beroemde orka Tilikum is gisteren overleden. Het in SeaWorld Orlando verblijvende dier stond centraal in de kritische documentaire Blackfish, een film die aantoonde dat het houden van orka’s in gevangenschap onnatuurlijk en eigenlijk moreel onacceptabel is. De documentaire kostte SeaWorld veel bezoekers en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het besluit van het park om in de nabije toekomst te stoppen met orkashows. Tilikum was naar schatting (helemaal precies weten we het niet omdat hij uit het wild is weggevangen) 36 jaar oud en kampte met een bacteriële infectie. Het is niet duidelijk of het zeezoogdier ook aan die aandoening bezweken is. Wel staat vast dat wilde orka’s gemiddeld een stuk ouder worden dan 36. Tilikum vergaarde bekendheid nadat hij in 2010 trainster Dawn Brancheau doodde. Hij was ook betrokken bij twee andere sterfgevallen: in 1981 overleed een trainer na een incident tijdens een show, terwijl in 1991 overleed een insluiper die na sluitingstijd SeaWorld was binnengedrongen dood werd gevonden in het bassin van Tilikum.

Lees ook:Laatste orka geboren in SeaWorld San Antonio
Lees ook:Oudste orka ter wereld is meer dan honderd jaar
Lees ook:Orka overleden in SeaWorld San Antonio
Lees ook:SeaWorld stopt met fokken van orka’s
Lees ook:Controversiële orkafilm in september naar Nederlandse bioscopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.