Net missen klimaatdoelen van Parijs kan al grote gevolgen hebben

Afbeelding: Wikimedia Commons

In het klimaatakkoord van Parijs hebben landen wereldwijd afgesproken ernaar te streven de opwarming te beperken tot maximaal 2 graden Celsius tegen het jaar 2100. Ook zou alles op alles gezet worden om die opwarming onder de 1,5 graad Celsius te houden. Echter doen de landen op dit moment te weinig om deze doelstellingen te behalen en zou het best kunnen dat de temperatuur met nog een graadje meer gaat stijgen. Is dat echt erg of zullen de gevolgen van een beperkte stijging wel meevallen? Nieuw onderzoek lijkt het eerste uit te wijzen. Een graadje extra kan namelijk al leiden tot een grotere kans op extreme weersituaties. De onderzoekers borduren met deze studie voort op eerder onderzoek. In dat onderzoek werden historische klimaatgegevens geanalyseerd. Hieruit bleek dat broeikasgasemissies de kans op extreem nat, heet en droog weer vergroten. Daarop voortbouwend bestudeerde het onderzoeksteam vergelijkbare klimaatmodellen, om zo de kans op extreme weersverschijnselen in de toekomst te bepalen. Dit berekenden de onderzoekers op basis van de twee scenario’s. Het eerste scenario gaat uit van een stijging van 1,5 tot 2 graden Celsius. Die zal plaatsvinden als landen hun ambities uit het Akkoord van Parijs waarmaken. Het tweede scenario gaat uit van een stijging van 2 tot 3 graden Celsius. Die is waarschijnlijk als we op de huidige voet doorgaan. Hoewel zelfs het naleven van de Parijse akkoorden al zou leiden tot een toename van extreme weersverschijnselen, is het verschil tussen beide scenario’s toch groter dan wetenschappers aanvankelijk dachten. Als de wereldwijde temperatuur met 2 tot 3 graden Celsius zal stijgen, wordt de kans op recordbrekende warme nachten vervijfvoudigd in ongeveer de helft van Europa en in meer dan een kwart van Oost-Azië. Daarnaast zou dit scenario ook leiden tot een drievoudige toename van extreem natte dagen in meer dan 35 procent van Noord-Amerika, Europa en Oost-Azië. En wat als we wel de wereldwijde temperatuurstijging tot maximaal 2 graden Celsius kunnen beperken? De kans op extreem weer zal zich in dat geval beperken tot een beduidend kleiner deel van de aarde.

Lees ook:Baardagamen worden dommer door opwarming aarde
Lees ook:Klimaatverandering bedreigt een op de zes soorten
Lees ook:Eikenprocessierups ontwikkelt zich in recordtempo
Lees ook:Delen van de aarde in 2300 misschien te warm voor de mens
Lees ook:Veel diersoorten kunnen slecht omgaan met klimaatverandering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.