Jonge muskusossen kampen met groeiachterstand door oplopende temperaturen

Foto: Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Het gaat niet zo goed met de muskusos (Ovibos moschatus), het grootste landzoogdier van het Arctisch gebied. De langharige giganten kunnen wel tegen een stootje, maar hebben momenteel veel last van het grillige weer in hun leefgebied. Vooral de stijgende temperaturen vormen een serieus probleem voor de koudebestendige ossen. De jongen zijn sterk afhankelijk van de nutriëntenrijke voeding die het lichaam van de moederos tijdens de zwangerschap produceert. Omdat muskusossen veel minder hoogwaardige voeding kunnen vinden in de regen dan onder de sneeuw (de planten die ze eten worden door de regen nat en bevriezen vervolgens opnieuw, waardoor ze lastiger kauw- en verteerbaar zijn), lopen de kalveren in de baarmoeder al een groeiachterstand op. Een onderzoeksteam bestudeerde de muskusos bijna tien jaar lang in zowel Siberië als in het Alaskaanse noordpoolgebied. Hierbij concentreerden de wetenschappers zich vooral op de groei en de ontwikkeling van jonge muskusossen tijdens de natte winters, wanneer de moeders – nog maanden voor de geboorte van hun jongen – worstelden met het vinden van voedsel. Hierdoor konden de moeders een minder voedzaam dieet tot zich nemen, wat een weerslag heeft op de jongen: die blijven namelijk kleiner dan normaal. Daarnaast krijgen de muskusossen ook steeds vaker te maken met extreem weer. Een grote storm, die grote ijsplaten losrukte en vervolgens een kudde insloot, is een goed voorbeeld. Dit incident leidde tot de dood van 52 exemplaren.

Lees ook:Grillig jaar voor de Nederlandse ooievaar
Lees ook:Vissenlarven raken verslaafd aan plasticdeeltjes
Lees ook:rendieren op Spitsbergen krimpen door warmte
Lees ook:Vlinders en voorjaarsvogels
Lees ook:Rampjaar voor roofvogels en uilen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.