2017 op een na warmste jaar sinds 1880

Het jaar 2017 gaat de boeken in als het op een na warmste jaar sinds 1880, dat geldt als het begin van betrouwbare metingen. De gemiddelde wereldtemperatuur kwam uit op 14,7 graden Celsius. Daarmee heeft 2017 zich genesteld in de top 3 van warmste jaren. 2016 staat op de eerste plaats, terwijl 2015 de derde plek inneemt. “Het bijzondere van zo’n hoge plaats is dat dit geldt voor een jaar zonder El Niño, een fenomeen dat van nature leidt tot een warm jaar”, stelt het KNMI. Uit de metingen van het ECWF blijkt verder dat de grootste opwarming rond de Noordpool plaatshad. Zo was het op Spitsbergen gedurende enkele maanden zes graden warmer dan het zogeheten langjarig gemiddelde tussen 1981 en 2010. Zestien van de zeventien warmste jaren vallen binnen de 21e eeuw, ondanks dat bepaalde pseudo-intellectuelen zoals FvD-voorman Thierry Baudet ons voorhouden dat er niets aan de hand is en de hele klimaatproblematiek een verkapte hoax is. De enige uitzondering was 1998. In vergelijking met het pre-industriële tijdperk van de achttiende eeuw is de wereldtemperatuur met 1,2 graden Celsius toegenomen.

Lees ook:Zeer koude Pinksteren in Nederland, warmste aprilmaand ooit wereldwijd
Lees ook:Eikenprocessierups ontwikkelt zich in recordtempo
Lees ook:Kou wordt jonge Afrikaanse pinguïns fataal
Lees ook:September 2012 warmste sinds 1880
Lees ook:Winter van 2015 net niet goed voor warmterecord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.