NASA-onderzoek: zeespiegel stijgt steeds sneller

De stijging van de zeespiegel voltrekt zich sneller en sneller. Dat komt vooral door het smelten van ijs op de Zuidpool en Groenland. Als de stijging in dit tempo doorgaat, staat de zeespiegel rond 2100 mogelijk 65 centimeter hoger dan nu. Dat is twee keer zo veel als eerder voorspeld. Dat kan grote problemen veroorzaken in kustgebieden. ”En we hebben het zelfs over een conservatieve schatting”, stellen de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de University of Colorado. De onderzoekers hebben 25 jaar aan metingen van Europese en Amerikaanse satellieten bestudeerd. De berekeningen staan in het wetenschapsblad Proceedings of the National Academy of Sciences. In de afgelopen 25 jaar is de zeespiegel zo’n zeven centimeter gestegen. De helft daarvan wordt veroorzaakt door water dat uitzet als het warmer wordt. Dit fenomeen staat bekend als thermale expansie. De andere helft van de stijging komt voor rekening van smeltend landijs. In de jaren negentig steeg de zeespiegel met 2,5 millimeter per jaar, nu is dat 3,4 millimeter per jaar. En elk jaar komt daar een beetje bovenop. Aan het einde van de eeuw zal de zeespiegel met een centimeter per jaar stijgen. De NASA lanceert dit jaar twee nieuwe satellieten om de ijskap op de Zuidpool en Groenland en gletsjers in de gaten te houden. Als daar iets verandert, kunnen wetenschappers nauwkeuriger voorspellen hoe de zeespiegel stijgt.

Lees ook:Poolijs smelt sneller dan gedacht volgens NASA
Lees ook:Stijging zeespiegel bedreigt oostkust VS
Lees ook:Uitwerpselen leiden naar verblijfplaats pinguïns
Lees ook:Situatie Noordpool flink verslechterd
Lees ook:Zomer 2015 heetste ooit gemeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.