Opnieuw geval van Amerikaans vuilbroed onder Drentse bijen

Opnieuw is onder bijen in Drenthe de besmettelijke ziekte Amerikaans vuilbroed vastgesteld. Het ministerie van Economische Zaken liet maandagavond weten dat het betreffende bijenvolk in Exloo wordt geruimd. Begin juni werd de ziekte al vastgesteld bij diverse bijenvolken van één imker in Drenthe. Die werden ook geruimd in verband met besmettingsgevaar. Daarnaast werd een vervoersverbod van dertig dagen ingesteld binnen een straal van drie kilometer rond de bijenkasten. Zo’n verbod geldt nu ook rond Exloo. Amerikaans vuilbroed is een door de bacterie Paenibacillus larvae veroorzaakte ziekte onder larven van de honingbij. De sporen van deze bacterie zijn erg taai en resistent tegen hitte en uitdroging.

Lees ook:Drentse bijenvolken geruimd om besmettelijke ziekte
Lees ook:Gevreesde bijenziekte opgedoken in Groningen
Lees ook:Bijenziekte vuilbroed duikt op in Limburg
Lees ook:Vogelgriep geconstateerd op pluimveebedrijf Biddinghuizen
Lees ook:Milde vorm van vogelgriep opgedoken in Friesland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.