Russische biologen bezorgd over sterfte onder zeldzame baikalrobben

Foto: Uryah, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Op de oevers van het Baikalmeer in Siberië zijn de afgelopen dagen meer dan 140 dode baikalrobben (Pusa sibirica) aangespoeld, zeggen de autoriteiten in de stad Irkoetsk. De raadselachtige dood van tientallen zeehonden heeft geleid tot bezorgdheid bij de Russische autoriteiten en biologen over een epidemie bij de zeldzame diersoort. Alle gevonden kadavers zijn van ‘volwassen en krachtige dieren’. In tachtig procent van de gevallen gaat het zelfs om drachtige vrouwtjes, zo laat een persverklaring weten. Experts zijn al dagen op zoek naar de oorzaak van de massale sterfte. De baikalrob is de enige zeehondensoort die exclusief in zoet water leeft. Met een lengte van meer dan zeshonderd kilometer en een diepte van meer dan 1600 meter is het Baikalmeer het grootste zoetwaterreservoir ter wereld. Het natuurwonder is bovendien een populaire toeristenbestemming. De Russische autoriteiten schatten de huidige populatie baikalzeehonden op ongeveer 128.000 dieren. Sinds 1980 is de jacht op de zeehonden streng gereguleerd.

Lees ook:Amerikaanse ‘meerzeehonden’ mogelijk beter beschermd
Lees ook:Russen azen op potentieverhogende garnalen
Lees ook:Recordaantal grijze zeehonden in Waddenzee
Lees ook:Russische autoriteiten schieten meer beren
Lees ook:Recordaantal grijze zeehonden geboren op Helgoland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.