Russische trekvogels brachten vogelgriepvirussen naar Nederland

Russische trekvogels hebben vorig jaar november vogelgriepvirussen mee naar Nederland gebracht. Er hebben zeker twee genetische varianten van het virus in Nederland rondgewaard. De virussen behoorden tot een ander type dan de varianten die in 2014 een uitbraak van vogelgriep veroorzaakten. Wetenschappers denken dat het H5N8-virus heel snel van genetische samenstelling kan veranderen, waardoor de kans op besmetting bij mensen en dieren toeneemt. Dat staat in een onderzoek dat het bioveterinaire instituut van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) heeft gedaan naar de recente vogelgriepuitbraak. In Nederland dook de ziekte voor het eerst op bij watervogels in Monnickendam. Het duurde tot in april van dit jaar voor alle maatregelen tegen verspreiding van de ziekte weer ingetrokken konden worden. Uit het onderzoek blijkt ook dat bedrijven elkaar niet hebben besmet. Vijftien pluimveebedrijven zijn geruimd, terwijl ruim 727.000 dieren werden gedood en talloze wilde watervogels overleden.

Lees ook:Kale pinguïns getroffen door mysterieuze aandoening
Lees ook:Wetenschappers fokken mug die malaria moet tegengaan
Lees ook:Midwintertelling watervogels weer van start
Lees ook:Bijenziekte vuilbroed duikt op in Limburg
Lees ook:Miljoen Amerikaanse vleermuizen gestorven aan epidemie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.