Honingdas neemt python te grazen

De honingdas staat bekend als het dapperste dier van Afrika, een wezen dat voor de duivel niet bang is. Dat ondervond ook fotografe en bioloog Susan McConnell toen ze onlangs in Zuid-Afrika stuitte op een honingdas die het duel aanging met een Zuid-Afrikaanse rotspython, toch niet  bepaald een kinderachtig roofdier. Nadat zij en haar gidsen in de ochtenduren een stel cheetawelpen hadden geobserveerd en gefotografeerd, reed het team terug naar de lodge Singita Lebombo. Maar Moeder Natuur had nog een verrassend tafereel in petto voor het gezelschap. Een waarneming van een honingdas is sowieso al bijzonder, want de overwegend nachtactieve en niet overdreven grote omnivoren worden niet heel vaak gezien op safari’s. Toen duidelijk werd dat de honingdas ook nog eens een robbertje aan het vechten was met een middelgrote rotspython, drukte McConnell gelijk af en wist ze het tafereel in een boeiende fotoserie (absolute perfectie qua licht en compositie is amper haalbaar bij een tafereel dat zich in zo’n rap tempo afspeelt) op de gevoelige plaat vast te leggen. De honingdas besliste het gevecht uiteindelijk in zijn voordeel toen hij de slang bij de kop wist te grijpen. Het laatste dat McConell en haar mede safarigangers zagen was hoe de honingdas de dode slang de struiken in sleepte.

Lees ook:Enorme slang gedood in Nigeria
Lees ook:Nederlander filmpt python die hyena verslindt
Lees ook:Gladde slang verorbert hagedisje
Lees ook:Inwoner Leiderdorp vindt python in kast
Lees ook:Amsterdamse vrouw ziet rattenslang aan voor knuffelbeest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.