Gladde slang verorbert hagedisje

Vandaag had ik de eer om in Nationaal Park De Meinweg een heel bijzonder, zij het voor de minder ecologisch onderlegde geesten onder ons ietwat luguber tafereel gade te mogen slaan. Aan de zijkant van een breed zandpad had een juveniele gladde slang namelijk zojuist een klein zandhagedisje verschalkt. Toen ik op de slang stuitte, had hij/zij de hagedis in zijn wurggreep en was de kop van het slachtoffer al in de elastische slangenkaken verdwenen. Binnen een minuut of vijf waren ook de poten en staart weg en was de jonge slang klaar met het nuttigen van haar maaltijd, om vervolgens weer sierlijk in de hei te verdwijnen. Dit schouwspel laat duidelijk zien dat slangen al kort na hun geboorte bedreven jagers zijn die hun weg in het leven met speels gemak zelfstandig kunnen vinden.

Lees ook:Pythonorganen zwellen op na grote maaltijd
Lees ook:Pythons zwellen op tijdens eten dankzij specifieke genen
Lees ook:Big met vijf poten geboren in Eersel
Lees ook:Fossiel van slang met vier pootjes ontdekt
Lees ook:Fossiel werpt meer licht op de evolutie van slangen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.