Grijze junco voor het eerst sinds jaren zestig weer in Nederland

Foto: Wikimedia Commons

 Groningen is voorlopig even het middelpunt van vogelend Nederland. Al dagen ging het gerucht dat in de noordelijke provincie een grijze junco zou zijn gespot. Eergisteren is het beestje voor het eerst ook echt op de foto gezet. Het nieuws zorgde meteen voor een kleine volksoploop van zogenaamde twitchers, fanatieke vogelaars die stad en land afreizen op zoek naar zeldzame soorten. De grijze junco was sinds de eerste helft van de jaren zestig van de vorige eeuw niet meer gezien in ons land. Het zangvogeltje, dat normaal in Noord-Amerika leeft, is gezien bij een volkstuincomplex aan de rand van de stad. Vermoedelijk gaat het het om een dwaalgast gaat die via de Britse eilanden in ons land is beland. De gelukkige ontdekker van het beestje is de Groningse biologiedocent Jacob Bosma. Hij wist het kleine en van nature schuchtere vogeltje deze week te fotograferen.

Lees ook:Uitgestorven gewaand vogeltje duikt op in Myanmar
Lees ook:Zeldzame meeuw gespot bij binnenhaven Vlissingen
Lees ook:Verdwenen kikker herontdekt
Lees ook:Britten gaan grijze eekhoorns ruimen
Lees ook:Vrouw gered van eekhoorn

Eén reactie op “Grijze junco voor het eerst sinds jaren zestig weer in Nederland

  1. klinjgamer

    Mijn vrouw heeft donderdagmiddag hier een groepje van 5 a 6 grijze junco,s gezien. Zaten in de boom naast het water. Vandaag werd hier achter het huis 1 junco gespot!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.