Octopus na meer dan 65 weer terug in Oosterschelde

Foto: Steven van Tendeloo, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Duikers hebben in de Oosterschelde een gewone octopus (Octopus vulgaris) gezien en gefotografeerd. Anders dan zijn naam doet vermoeden is het dier zeker geen reguliere verschijning in onze contreien: in de Nederlandse kustwateren was de diersoort al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw niet meer waargenomen. Dat meldt de natuurwebsite Nature Today maandag. Experts van Naturalis hebben  de foto’s beoordeeld en geconcludeerd dat het echt gaat om een gewone octopus. De Belgische sportduikers Ludo Nuytemans en Marc Devalckeneer  zagen de octopus deze zomer bij de Zeelandbrug, bij Zierikzee, op een diepte van zo’n zestien meter. ”Het schuwe dier verstopte zich meteen tussen stenen waardoor ze alleen het achterste deel van de mantelzak konden fotograferen”, aldus Naturalis. Maar het beeld van de mantelzak blijkt dus voldoende bewijs te zijn. De gewone achtarmis een inktvis die tot een meter lang kan worden. Het dier heeft geen skelet en kan zich daardoor met speels gemak in de kleinste openingen wurmen. De gewone achtarm heeft het in de Noordzee erg lastig door de intensieve bodemvisserij.

Lees ook:Eerste filmbeelden van etende zevenarmige octopus
Lees ook:Schip met walvis vaart Rotterdamse haven binnen
Lees ook:Toerist doodt en verorbert zeldzame inktvis
Lees ook:Vinvis aangespoeld in Vlissingen
Lees ook:Aangevaren walvis in Rotterdam was gewone vinvis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.