Een fraaie najaarsgast

Foto: Meinse van der Velde

Sinds gisteren resideert een voor onze contreien behoorlijk zeldzame najaarsgast op een dikke zeven kilometer van mijn woonplaats. Zowel gisteren als vandaag is in de buurt van Herkenbosch, pal naast het industrieterrein Roerstreek-Noord, namelijk een hop (Upupa epops) gespot. De hop wordt maar sporadisch gezien (62 waarnemingen in Limburg over de periode 1980-2005 volgens de Limburgse vogelatlas) in Limburg en al helemaal niet vaak in het Meinweggebied en omstreken. Met zijn behoorlijk lange snavel en fraaie kuif is de hop een charmante verschijning, zonder meer een van de mooiere vogels die je in Europa kunt aantreffen. Zelf ben ik ook nog even gaan kijken en wist ik zowaar nog een korte glimp van de hop door mijn kijker op te vangen. Helaas zocht de vogel vrij snel nadat ik hem in het vizier kreeg een ondoordringbaar dennenbosje (ertussen liggen allemaal tuinen) op, om vervolgens niet meer tevoorschijn te komen. Een foto zat er niet meer in, maar vogelaar en collega-natuurliefhebber Meinse van der Velde wist de hop eerder op de dag wel op de gevoelige plaat vast te leggen. Sowieso raad ik u zijn site van harte aan als u van vogels en mooie natuurkiekjes houdt, want Meinse is erg bedreven in het fotograferen van onze gevederde medeschepselen en diverse andere dieren in hun natuurlijke leefomgeving.

Lees ook:Kraanvogeltrek weer in volle gang
Lees ook:IJsduiker strijkt opnieuw neer in WML-plas
Lees ook:Buffelkopeend op WML-plas
Lees ook:Een epische haaienfoto
Lees ook:Wild zwijn bezoekt kledingzaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.