Aantal bloemen- en vlindersoorten spectaculair afgenomen

Het aantal bloemensoorten is in de afgelopen 10 jaar met 34 procent afgenomen. Daardoor zijn er ook veel minder verschillende vlinders en insecten. Dat stellen wetenschappers van de Wageningen Universiteit, de Vlinderstichting en het Centraal Bureau voor de Statistiek. “Vlinders blijken sterk te reageren op bloemenrijkdom”, zeggen de onderzoekers. Honderden vrijwilligers hebben sinds 1994 bloemen en vlinders geteld langs 388 bekende vlinderroutes in het land. Gebleken is dat vooral op plaatsen waar distelsoorten en knoopjeskruid is verdwenen ook de vlinders massaal zijn vertrokken. Binnen 10 jaar tijd is het aantal vlinders met 28 procent afgenomen. De onderzoekers maken zich vooral zorgen over de ‘gewone’ vlindersoorten, zoals het zwartsprietdikkopje (met 75 procent in aantal afgenomen) en de argusvlinder (met 90 procent in aantal afgenomen). De wetenschappers pleiten voor een ander maaibeleid, waardoor planten meer kans krijgen om te gaan bloeien. “Dat ziet er voor de mens ook aantrekkelijker uit.”

Lees ook:Nog vrij veel vlindersoorten actief dankzij najaarswarmte
Lees ook:Europese vlinderpopulatie holt achteruit
Lees ook:Aantal luipaarden in Zuid-Afrika neemt rap af
Lees ook:Vlinderstand in duinen verslechterd
Lees ook:Vlinderstichting: aantal vlinders sinds 1992 met veertig procent gedaald

Eén reactie op “Aantal bloemen- en vlindersoorten spectaculair afgenomen

  1. Haaruitval

    Echt zonde hoe men met het dierenrijk omgaat.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.