Europese vlinderpopulatie holt achteruit

Slecht nieuws voor vlinderliefhebbers: volgens een vandaag gepresenteerd rapport van het Europees Milieuagentschap (EEA) en De Vlinderstichting is de Europese vlinderstand sinds 1990 met bijna de helft afgenomen. Een zorgelijke, ook in Nederland spelende ontwikkeling, want een spectaculaire afname van het aantal vlinders duidt er vaak op dat het niet goed gaat met een ecosysteem en ook andere soortgroepen in de problemen verkeren. De onderzoekers richtten hun aandacht op 17 verschillende vlindersoorten in 19 Europese landen. Duizenden vrijwilligers telden de hoeveelheid vlinders die ze zagen gedurende een periode van 22 jaar. Slechts één soort nam toe in aantal, terwijl acht soorten flink in aantal terugliepen. Twee soorten bleven qua aantallen stabiel en van zes soorten is niet goed te zeggen hoe het bestand zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld. De belangrijkste nagel aan de doodskist van veel vlinders is het slechte beheer van graslanden. De intensieve landbouw heeft bijvoorbeeld gezorgd voor het ontstaan van immense stukken uniform, structuurloos en met pesticiden besproeid grasland, een biotooptype waar vlinders weinig te zoeken hebben. Anderzijds worden veel verlaten graslanden in rap tempo overwoekerd door bos en kreupelhout, ook een ongunstige ontwikkeling voor de meeste vlindersoorten.

Lees ook:Aantal bloemen- en vlindersoorten spectaculair afgenomen
Lees ook:Nederlandse vlinderstand naar nieuw dieptepunt
Lees ook:Veel Europese vlindersoorten in de problemen
Lees ook:Steeds minder vlinders in Limburgs boerenland
Lees ook:Bezuinigingen op natuur kunnen leiden tot massale vlinderextinctie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.