Aantal luipaarden in Zuid-Afrika neemt rap af

Het is een bericht dat mij persoonlijk met grote droefheid vervult, zeker omdat ik een paar maanden terug nog in het wild heb mogen genieten van deze prachtige roofdieren: het aantal luipaarden in Zuid-Afrika neemt zienderogen af. Vooral in het noorden van de regenboognatie is die trend volgens onderzoekers duidelijk waarneembaar. Een Brits onderzoek, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Royal Society Open Science, dat vooral toegespitst is op de Soutpansbergen (nabij de grens met Zimbabwe), toont aan dat het aantal luipaarden in dit voorheen panterrijke gebied met 66 procent is afgenomen. De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door in 2012 bewegingsgevoelige camera’s te plaatsen in de Soutpansbergen. Uit de nieuwe camerabeelden blijkt dat de dieren sterk in aantal zijn afgenomen. In vier jaar tijd werden er slechts 65 luipaarden vastgelegd met behulp van de camera’s. Die cijfers suggereren dat de populatie sinds 2008, meer dan gehalveerd is. De Soutplansbergen werden lange tijd gezien als één van de belangrijkste leefgebieden voor luipaarden in Zuid-Afrika, maar als de teloorgang van de roofkatten zich in het huidige tempo doorzet, is het niet denkbeeldig dat de soort in 2020 vrijwel helemaal uit het gebied is verdwenen. Het aantal luipaarden in Zuid-Afrika loopt volgens de onderzoekers vooral terug omdat steeds meer natuurgebieden veranderen in woongebieden. Die trend lijkt onomkeerbaar. Demografen voorspellen namelijk dat de bevolking van Zuid-Afrika nog voor het midden van deze eeuw met circa een miljoen mensen zal groeien. Alleen topreservaten als Sabi Sands, Kruger en Timbavati lijken in Zuid-Afrika nog bastions te zijn waar luipaarden ook anno 2017 nog floreren.

 

Lees ook:Jacht op luipaarden voorlopig verboden in Zuid-Afrika
Lees ook:Aantal bloemen- en vlindersoorten spectaculair afgenomen
Lees ook:Luipaarden bevolken nachtelijke straten in Indiaas dorp
Lees ook:Nepalees vliegveld kortstondig gesloten door aanwezigheid van luipaard
Lees ook:Zuid-Afrika gaat neushoorns overplaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.