Jonge bultruggen communiceren op fluistertoon met hun moeder

Foto: U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration

Jonge bultrugwalvissen communiceren tijdens lange reizen vooral op fluistertoon met hun moeder. De jonge walvissen grommen en piepen opvallend zacht tijdens de eerste lange tocht die ze maken met hun verwekster en beschermster. Vermoedelijk gaat het om een verdedigingsstrategie. De baardwalvissen dempen de geluiden die ze maken hoogstwaarschijnlijk om hun aanwezigheid niet te verraden aan roofzuchtige orka’s, zo melden Deense onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Functional Ecology. De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door geluidsapparatuur met zuignappen te bevestigen op de buik van acht babywalvissen die samen met hun moeder migreerden vanuit Australië naar het koude Antarctica. De geluidsapparatuur bleef circa een dag zitten en liet daarna weer vanzelf los. De babybultruggen bleken vooral tijdens het zwemmen veel gedempte geluiden te maken. Als de dieren rustten of werden verzorgd door hun moeder, waren ze meestal helemaal stil. Vermoedelijk maken de jonge zeezoogdieren vooral geluiden tijdens hun reizen om hun moeder te laten weten waar ze zich exact bevinden.

Lees ook:Keizerspinguïns hadden het zwaar in ijstijd
Lees ook:Zuidpool was ooit bedekt met tropisch regenwoud
Lees ook:Lokroep van de reuzenpanda ontcijferd
Lees ook:Herdershond rijdt snelweg op met tractor
Lees ook:Weesotters De Wieden maken het goed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.